Torsten Jansson från New Wave Group

Mij- Torsten Jasson
2015-03-1507:30

Alpist- New Wave Group

Idag fick vi delta i Alpists 35-årfirande och samtidigt möjlighet att lyssna på den omskriva och omtalade entreprenören Torsten Jansson från New Wave Group.

Föga anade Torsten när han stod och staplade mjölkbackar på det mejeriet i Dingle att han skulle driva en världsomspännande koncern 25 år senare. Men det var där och då, han bestämde sig för att mjölbackarna inte kunde vara hans framtid i 45 år till, som han bestämde sig för att starta eget. Det blev profilreklam och New Wave Group.

Sedan dess har företaget och Torsten varit med om så väl fantastiska uppgångar som rejäla djupdykningar. Men, säger Torsten, det ingår i företagandet. Den som är rädd för att misslyckas, ska helst bara göra ingenting. Vill man nå någon vart måste man ha stora visioner och tydliga mål – och på vägen till målen kommer man med alla sannolikhet också att misslyckas en och annan gång.

– Visst kändes det tufft att ha byggt upp ett företag som på bara fem år gått från att göra reklamblad med hjälp av gnuggisbokstäver till ett professionellt företag med 25 anställda. Men för att klara det behövdes naturligtvis extern finansiering, säger Torsten.
Och när jag i slutet på 80-talet valde att sälja bolaget till de externa finansiärerna fick jag betalt i aktier. Aktier som snart skulle visa sig vara mer eller mindre värdelösa, då de nya ägarna var på väg att sätta bolaget i konkurs. Då köpte jag tillbaka New Wave igen och startade om på ny kula.

Nu började en kraftfull expansion och framgångarna var stora. Redan på tidigt 90.tal etablerade New Wave ett eget kontor i Kina, för att finnas när sina leverantörer och få koll på både priser, kvalitet och CSR-frågorna. Något som gav en klar konkurrensfördel gentemot konkurrenterna.

– Men att starta kontor i Kina på den tiden var inte som idag. Ofta var det fler politruker och partivänner med på mötena än affärsmän. Att det dessutom skulle ta 4 år att få det korrekta tillståndet var inget vi hade tid att vänta på, så vi körde igång ändå. Ett beslut som fick vissa konsekvenser; utan tillstånd fick vi inte öppna bankkonto i Kina, vilket resulterade i att vi fick flyga från Sverige med kontanter för att betala våra anställda och leverantörer. Lagligt deklarerade pengar i Sverige, men visst var det nervöst att anlända till Kina med flera hundra tusen i kontanter i väskan. Men å andra sidan har jag aldrig hört talas om någon som åkt fast för att smuggla in valuta i ett land, säger Torsten.

Nu följde en gyllene period för New Wave Group. Tillväxt på närmare 38% om året i 17 år i rad, det kan inte alla skryta med. Företaget växte med förvärv och på den globala marknaden. Högkonjunktur på alla fronter, helt enkelt. Och intet ont anande fattar Torsten beslut om två stora affärer under 2006 – 2007. Han köper Orrefors Glasbruk och det av amerikanska golfvarumärket Cutter & Buck, som han avser att lansera på den Europeiska marknaden.

Då kommer nästa slag – finanskrisen! På mindre än 24 månader tappar New Wave Group närmare 140 miljoner i intäkter bara på den amerikanska marknaden. I Sverige fick företagarna panik under slutet av 2008 och beordrade inköpsstopp mer eller mindre överallt. Det gick knappt att sälja en penna ens en gång, än mindre profilkläder och give aways. Som grädde på moset var Grekland då företagets 3:e största marknad. Ja, resten kan ni räkna ut själva … Läget var tungt och snart pågick en kamp mot konkursklockan.

– Naturligtvis är det hårt och jobbigt att uppleva en sådan nedgång, säger Torsten. Men jag kan bara konstatera att de svårigheter och tråkigheter jag råkat ut för under mitt företagande har varit nyttiga. De har lärt mig mycket och långsiktig framgång bygger ofta på tidigare misslyckanden. Och nu är vi på väg uppåt och framåt igen.

Vad är det då som skapar framgång enligt Torsten? Jo, värderingar och attityder tillsammans med drömmar, tydliga mål och en vilja att driva framåt.

– Jag arbetar med tydliga mål för verksamheten. Sen har jag också visioner. Är målet för året satt till en omsättning på 50 miljoner kronor, så är visionen det dubbla; 100 miljoner kr. Varför det? Jo, målet ska nås, men hade jag inte uttalat min vision hade vi bara nått målet. Genom att sätta ribban riktigt högt med en vision, så kan vi växa ännu mer. Personals första reaktion är att det är omöjligt, men de börjar tänka. Det sätter igång en process, som gör det möjligt för oss att faktiskt nå visionen någon gång i framtiden.

– Glöm bara inte att du aldrig blir bättre än den personal du anställer – och att du måste leda och föregå med gott exempel. Det går inte att ringa och ge order från golfbanan var och varannan dag. Då blir inget gjort … Är det något jag lärt mig under åren, så är det att det är hårt arbete som gäller. Inte som jag trodde när jag startade hemma i föräldrarnas källare en gång i tiden, att företagande handlade om 10% arbete och 90% kreativitet, visioner och strategier. Idag vet jag att förhållandet är det direkt motsatta, avslutar Torsten.
Tack Torsten – och tack och grattis Alpist – säger vi från MiJ!