Sophie Lokko och Ellinor Ekström berättar om Guldvågen!

Mij- Sophie Lokko
2016-12-0615:30

Stora hotellet

Guldvågen – för en mer jämställd och inkluderande kommunikationsbransch.

Kommunikationsbranschen blir knäsvag av guldiga ägg och höga watt, men blind när det kommer till jämställdhet. Därför instiftades Guldvågen, kommunikationsbranschens första jämställdhetspris. 

Ett pris som garanterar kommunikatörer och kunder att kommunikationsbyrån inte bara är bra på kommunikation, utan också är en arbetsplats där de anställda får rätt lön, utrymme och uppmuntran att växa – oberoende av kön. Idag är byråerna nämligen väldigt dåliga på det där. Priset startades 2015 och fick första året flera byråer runt om i landet att strukturera om sina årbudgetar, uppdatera jämställdhetsplaner och fundera över arbetsplatsens struktur och kultur för att nå ännu bättre jämställdhetsmål. Priset utsågs till en av Årets Viktigaste Formhändelser av Cap&Design och grundarna har fått utmärkelser som Årets Uppstickare av tidningen Shortcut och Sveriges Supertalang av Veckans Affärer för sitt arbete.

Tätt efter att Guldvågen 2016 har korat årets vinnare kommer Guldvågens grundare, Art Directorn Ellinor Ekström och jönköpingsbördiga copywritern Sophie Lokko, till Marknadsföreningen i Jönköping för att bland annat berätta om branschens utmaningar, den vinnande byråns framgångskoncept, prisets genomslagskraft och vad vi tillsammans kan göra för att få en bättre bransch som får ännu bättre resultat.

För att läsa mer om Guldvågen, klicka här.

Då var det dags för Guldvågens grundare, Art Directorn Ellinor Ekström och jönköpingsbördiga copywritern Sophie Lokko, att bland annat berätta om ett nyinstiftat pris inom reklam- och kommunikationsbranschen.
Kommunikationsbranschen blir knäsvag av guldiga ägg och höga watt, men blind när det kommer till jämställdhet.
Därför instiftades Guldvågen, kommunikationsbranschens första jämställdhetspris.
Ett pris som garanterar kommunikatörer och kunder att kommunikationsbyrån inte bara är bra på kommunikation, utan också är en arbetsplats där de anställda får rätt lön, utrymme och uppmuntran att växa – oberoende av kön. Idag är byråerna nämligen väldigt dåliga på det där. Priset startades 2015 och fick första året flera byråer runt om i landet att strukturera om sina årbudgetar, uppdatera jämställdhetsplaner och fundera över arbetsplatsens struktur och kultur för att nå ännu bättre jämställdhetsmål. Vidare berättade de om branschens utmaningar, den vinnande byråns framgångskoncept, prisets genomslagskraft och vad vi tillsammans kan göra för att få en bättre bransch som får ännu bättre resultat.
I år, den 24 nov, delades det ut för 2:a året och antalet deltagande byråer hade stigit rejält sedan första året. Detta priset vill grundarna ska försvinna på sikt, eftersom detta är egentligen ganska självklara saker.

Man kan sammanfatta i 5 tips vad man bör tänka på i sitt jämställdhetsarbete om man vill vinna Guldvågen:

Tänk om det fanns ett facit som tog din byrå till en vinst direkt? Lyckost dig, för det gör det nästan. Efter förra årets Guldvågen har Add Gender sammanställt fem tips för byråer som vill hamna bland branschens allra främsta, förutom att vara hyvens och arbeta aktivt mot en förbättring så klart.
Implementera civilkurage.
När någon skämtar på andras bekostnad eller förminskar andras upplevelser – säg ifrån. Misstänker du att du själv gör det ibland? Sluta med det, genast. Skapa en kultur där det är självklart att ingen går förbi en situation där ribban för inkludering sänks. Bestäm hur ni vill ha det och lev därefter. När någon påtalar missförhållanden utifrån sitt perspektiv så ska den personen tackas, och problemet ses över.

Granska karriärvägarna.
Jämställdhet kan ibland vara enkel matematik. Ta fram kalkylatorn och räkna huvuden på varje position och kritiska situationer i exempelvis rekryteringen, föräldraledighet och sälj. Hur ser könsfördelningen ut? Är den logisk? Ansöker lika många kvinnor som män? Har kvinnor och män likvärdiga möjligheter att bidra? Om inte – vad finns det för hinder som sållar bort personer som skulle behövas för att bättre spegla samhället och få en arbetsplats präglad av många olika perspektiv? Om ni upptäcker schysta siffror, ta reda på ekvationen som fick er att lyckas och copypaste.

Rita kartan.
Vart ska ni? Sätt upp ett långsiktigt mål och flera delmål på vägen. Om ni vet vart ni ska blir det lättare att ta steg mot att realisera det hela. Se över era styrdokument. Vad säger de om jämställdhet och mångfald, och speglar de era mål? På vilka sätt kan ni realisera detta? Vem och vad kan ni ta rygg på? Hur mäter ni och följer upp era mål? Med andra ord: Gör precis som inom andra affärsmässiga områden för att lyckas. Många byråer i Guldvågen 2015 saknade struktur i sitt jämställdhetsarbete, och enbart tio byråer hade en jämställdhetsgrupp eller liknande. Här finns stora förbättringsmöjligheter – och chans att glänsa extra mycket.

Investera för att realisera.
Överraskning! Det kommer att krävas investeringar för att nå framgång. Se till att era målsättningar reflekteras i er budget och att det även finns resurser i form av arbetstid hos de dedikerade. Endast tre av de tävlande byråerna i Guldvågen 2015 hade en budget för sitt jämställdhetsarbete. Jämställdhet och mångfald är lönsamt, och eftersom lönsamhet förmodligen är någonting ni eftersträvar så är det bara att köra på.

Arbeta för mångfald.
Kom ihåg att jämställdhet inte bara handlar kvinnor och män eller intern arbetsmiljö. Det handlar också om personer i olika åldrar, med olika bakgrund, förmågor och med eller utan barn. Använd jämställdhet som en nyckel till mångfald.

Sedan avslutades mötet med Emanuel Schmit från Almi som på ett mycket kärnfullt och imponerade sätt informerade om möjligheterna att få hjälp med sitt hållbarhetsarbete från Almi.