Robert Aschberg, TV3 – Sociala mediers baksida

Robert Aschberg
2015-06-0211:00

På vårens sista möte fick MiJ:s medlemmar uppleva en intressant föreläsning av Robert Aschberg på temat näthat. I programserien Trolljägarna letar Robert Aschberg upp nättroll och ställer dem mot väggen.

I Stora Elite Hotell i Jönköpings fina lokaler fanns det även utrymme för mingel och en välsmakande köttbit. Ett hundratal gäster var på plats för att lyssna på den kände tv-profilen.

Robert Ascherg inledde föreläsningen med att berätta att han inför föreläsningen på MiJ har skapat sin allra första powerpoint, vilket han upplevde som en brottningsmatch.

Enligt Robert söker människor idag bekräftelse på nätet. Det syns tydligt i sociala medier som fylls av inlägg om den långa löpningsrundan, den soliga semestern och den lyxiga middagen.

– Uppmärksamhetssökandet ökar och selfisarna haglar, menar Robert.

Robert liknar René Descartes tes ”Jag tänker, alltså finns jag” med ”Jag bloggar, alltså finns jag” och ”Jag kommenterar, alltså finns jag”.

Det finns en paradox i dagens samhälle. Människor vill synas och de söker uppmärksamhet på nätet men de är skyddade bakom en virutuell vägg, säger Robert. Denna anonymitet skapar en miljö där människor kan bete sig på ett sätt som de aldrig skulle göra i andra sammanhang.

– Jag är ingen vit riddare som ska stoppa näthatet utan bara en jounalist som vill väcka debatt om näthat, säger Robert.

Förtal har i alla tider förekommit genom allt från byskvaller och skitsnack bakom ryggen på människor, menar Robert. Idag sker det genom hatiska och kränkande kommentarer i forum på nätet, i sociala medier och på webbplatsers kommentarsfält.

Robert berättar om en studie gjord av den ideella stiftelsen Juridikinstitutet där de analyserade de största och mest frekventa näthatarna på olika nätforum. Av dessa näthatare var 20% kvinnor och 80% män, den största andelen var 40-69 år gamla och kom från södra samt västra Sverige. Detta motsätter sig den vanliga missuppfattningen att näthatare är unga frustrerade människor.

Näthatet ökar i takt med den digitala utvecklingen och idag har var tredje ung människa någon gång blivit utsatt för påhopp på nätet. Tidigare utgjorde hemmet ofta en fristad men i dagens uppkopplade samhälle kan man bli utsatt för mobbning eller kränkningar oavsett var man fysiskt befinner sig. Parallellt med detta kan man se en tråkig utveckling i antalet självmord bland unga. Antalet polisanmälningar ökar men att det är sällan någon blir dömd.

Blir du utsatt för näthat tycker Aschberg att du ska be förövaren att sluta. Säkra bevis genom att ta skärmdumpar och polisanmäla eller väcka enskilt åtal. Aschberg påtalar också att man även kan få gratis hjälp av den ideella stiftelsen Juridikinstitutet.

Den digitala utvecklingen fortsätter och i och med den ser näthatet bara ut att fortsätta öka i framtiden. Robert menar att det därför är viktigt att informera barn, skolledare och föräldrar om att detta. Om hur man bör hantera fenomenet och hur man kan motverka näthat. Men även företag har ett ansvar för att motverka näthat. – Det nya modeordet CSR (Corporate Social Responsibility) handlar om hur företag tar ansvar för hur de påverkar samhället och näthatet är ett av vår tids snabbast växande samhällsproblem.
Vi på MiJ vill tacka Robert Aschberg för en denna upplysande föreläsning och ett stort tack till Stora Elite Hotell för en trevlig lunch och de fina lokalerna!

Jkpglive besökte oss och gjorde en kort intervju med Robert Aschberg.

Vid pennan: Frida Gustafsson

Foto: Ida Seidemar