Mio- kan konsten att locka kunder i svåra tider

Mio på Mij
2016-05-1608:00

Mio

För att vinna mot denna snabba kortdistansstjärna kan man möta honom i grenar som inte riktigt passar honom, eller kanske passa på att försöka slå honom när hans form är som sämst. Och med den mentala inställning som grund blir det lättare att jobba med att öka kundströmmar, så väl som varumärkeskännedom och försäljning.

Efter några tunga år i början av 2000-talet och 2008-2009, då det med bl.a. negativ försäljningsutveckling rådde akut kris inom Mio, har trenden vänt på ett mycket lyckosamt vis. Mio har gjort ”all time high” de senaste 4 åren – och under det senaste året har tio av tolv månader visat på ökad försäljning med tvåsiffriga procenttal.

Joakim menade att Mio:s kris kom i rätt tid. Företaget hade haft några tuffa år redan innan den djupa lågkonjunkturen kom 2008-09, vilket gjorde att hela organisationen redan var slimmad. Alla stod på tå, var ödmjuka och kedjan krigade tillsammans för att vända den negativa trenden.

Lika viktigt för den positiva vändningen var också:

Ett finslipat sortiment. Rätt sortiment är livsnerven i hela verksamheten.
Ett inspirerande och prisvärt erbjudande till kunden. Där det tidigare funnits viss diskrepans mellan butikerna, ledningen och varumärkeskommunikation, lades nu hårt arbete på att få kundens förväntningar, kommunikation och butik att gå hand i hand.
En bättre förståelse för kundens önskemål och behov. Det gjordes djupdykningar i kundregistren för att verkligen se vilka kunder var. Det är viktigt att lära känna dina kunder, förstå vad de vill, hur de lever och tänker för att kunna möta dem med rätt erbjudande för att nå framgång.

Att sedan samla all denna kunskap i en synlig, tydlig och kraftfull marknadsföring har inte bara bidragit till en hög kundtillströmningen till butikerna, utan också till en stark försäljnings- och resultatutvecklingen. Idag har Mio betydligt fler och köpstarkare kunder än tidigare och en starkt framflyttad position på marknaden.

Under de tunga åren var det framförallt ett mätetal som uppvisade besvärande resultat: Prisvärdhet. Detta var tvunget att förändras. Det har tagit några år, men genom konsekvent och ihärdig kommunikation har Mio:s position när det kommer till prisvärdhet förändrats drastiskt. Och att ha ett prisvärt erbjudande genererar lönsamhet! Mio lägger stort fokus på en unik och egen position på marknaden där det är viktigt för dem att differentiera sig mot Ikea som är deras största konkurrent. När det gäller ”Top of Mind”-erinran visar statistiken att Ikea tappar och Mio ökar, vilket även det bidrar till den positiva vändningen för kedjan.

 

Mio har en väldigt tydlig affärsidé om att vara det självklara valet av möbler och heminredning för den kvalitets- och prismedvetna kunden samt att ha ett positivt bemötande. Att anpassa sortimentet efter kunderna är något som de ständigt jobbar på och hur blivit mycket bättre på. De försöker ständigt locka till förnyelse och inspirerande/prisvärda lösningar.

 

– Kunder är väldigt osäkra när de ska köpa vilket gör det väldigt viktigt att bemöta dem positivt och underlätta för kunderna, säger Joakim Holmstrand. Och att visa på det med kommunikation i olika kanaler.

– Varje kanal fyller sitt syfte och kräver sin anpassning av kommunikationen. Men hela smaken och essensen av Mio och vårt erbjudande finns samlat i katalogen, som vid sidan av butikerna och hemsidan är ett av våra viktigaste instrument, säger Joakim. Men visst har de digitala medierna ritat om kartan. Det är en tydlig trend att butiksbesöken driver besök på mio.se och att besöken på mio.se genererar fler besöken i butik. Och de digitala kanalerna blir viktigare också för Mio, säger Joakim samtidigt som han kort om lanseringen av en ny e-handelslösning i slutet av året. Kunderna ställer konstant nya och högre krav på bekvämlighet, lättillgänglighet och service.

– Men inom detaljhandeln finns det trots allt bara en sak som gäller, avslutar Joakim. Det är vetskapen om att man som handlare ”aldrig är bättre än gårdagens dagskassa”. Därför gäller det att aldrig luta sig tillbaka och vara nöjd, utan att ödmjukt fortsätta att gemensamt kriga vidare, för det finns en match att vinna varje dag. Även när tiderna är goda. Och den som inte syns eller hörs, finns inte heller!

Vi tackar Joakim och Mio för ett intressant föredrag.

Vid pennan: Ingegerd Skrealid