IUM- Vad händer i medielandskapet?

Beatrice Feuk Dahlström- Mij
2016-12-0407:00

Stora hotellet

Under den här frukosten fick vi veta vilka strategiska utmaningar vi står inför i vår kommunikation, att marknaden och konsumentbeteenden förändras snabbt och att det är av allra högsta vikt att ha koll på de förflyttningar som görs och agera därefter.

Vad händer i medievärlden?
Idag gästades MiJ av Beatrice Feuk Dahlström, Head of Client Service på IUM, Stockholm. Beatrice berättade om vilka strategiska utmaningar vi står inför i vår kommunikation, att marknaden och konsumentbeteenden förändras snabbt och att det är av allra högsta vikt att ha koll på de förflyttningar som görs och agera därefter.

Konkurrenterna blir mer attraktiva och aggressiva och konkurrensen inom olika kategorier ökar. Vi går från traditionell handel till e-handel vidare till social commerce.

Trenderna visar exempelvis på att småskalighet istället för massproduktion är det intressanta. Vi vill veta var produkten, tjänsten, varumärket kommer ifrån, vilken berättelse de bär, vilket ansvar man tar socialt och i miljön osv osv.

I det rådande medielandskapet, gäller följande; ”Everything at once”. Vi vill ha allt, i realtid. De företag som inte kan leverera detta blir ointressanta och konsumenten söker sig vidare.

”Tänk på att det som inte snabbt och snyggt kan levereras via mobilen och delas i sociala kanaler, är passé. Dessutom är mobilen det som gäller här och nu, imorgon är det något annat, vare sig vi gillar det eller inte”, berättar Beatrice vidare och visar exempel på wearables som Google-glasses, iWatches mm.

”Full uppmärksamhet” finns inte längre! Vi sitter framför TV:n med ytterligare två plattformar i knät, en mobil och en surfplatta, som vi använder samtidigt som TV:n står på. För att nå fram här krävs korta och koncisa budskap.

”Live-tittande” och tittandet på andra plattformar ökar och blir allt mer globalt och socialt. Det traditionella TV tittandet minskar. Den information man vill sprida måste ha ett innehåll som även är delbart i sociala medier. ”Always on”

Konsumenterna gör sin research på nätet, i sina sociala kanaler och bland sina vänner, inte som förr, i butiken. För att driva försäljning i butik, krävs allt mer engagemang för att skapa kundunika upplevelser. Att bygga lojalitet blir ständigt mer krävande. Endast 10-30% är lojala till det varumärke man sist köpte vid ett återköp. Företag måste våga lyssna och lära sig av vad konsumenten säger i de sociala medierna och anpassa sig därefter för att nå framgång.

”Att lägga kampanjplaner årsvis, som vi gjorde förr, är inte längre rimligt” berättar Beatrice vidare. Vi måste vara med här och nu och ge det konsumenterna vill ha utan dröjsmål, oavsett när på dygnet det efterfrågas.

”Big data”. Maktbalansen håller på att förändras, konsumenten lämnar inte ifrån sig personlig data hur som helst utan att få något för det. Någon som har lyckats bra på att ”ge och ta” är ICA, som genom insamlandet av kunddata även förser kunden med kundanpassade erbjudanden.

Beatrice avslutar med att påpeka att vi måste acceptera den föränderliga mediemarknaden. Vi kan inte längre planera årsvis och vi kan inte förutspå hur det kommer se ut framöver. Vi måste testa oss fram och utvärdera allt eftersom. Vi måste våga lyssna på våra kunders kommunikation! Vi måste våga anpassa oss. Vad som gäller idag gäller inte imorgon. ”Everything at once”. ”Always on”.

 

Summering, 6 insikter att överväga när man skapar kommunikationsstrategier

  1. Full uppmärksamhet finns inte längre
  2. Livetittandet ökar och blir mer socialt
  3. Linjärt tittande minskar
  4. Big Data – Maktbalansen
  5. Vänj dig vid wearables
  6. Social Commerce

Dagens förläsare, Beatrice Feuk Dahlström, är Head of Client Service på IUM Sweden, i Stockholm. Beatrice har närmare 20 års erfarenhet av strategisk medie- och kommunikationsrådgivning, varumärkespositionering och sponsorstrategier.

IUM tillhör det globala nätverket IPG och jobbar med både stora och små kunder internationellt. IUM Sweden arbetar bl.a med Microsoft, Radiotjänst, Cadbury, Statoil, Vattenfall, McDonald’s, Coca-Cola, Adidas, H&M m.fl. och har flertalet utmärkelser som främsta mediebyrå, Guldägget, Gyllene Hjulet mm

 

Vid pennan: Ingegerd Skrealid