Åsa Dahlqvist på Memma- lär oss konsten att mingla!

Åsa dahlqvist- Memma
2015-08-2117:00

Stora hotellet

Nu är vi proffsminglare!

Höstens första MIJ-träff blev en AW på Stora hotellet tillsammans med Åsa Dahlqvist från Memma kommunikation och dricka – och ett lärorikt föredrag om konsten att mingla på rätt sätt.

Trots den härliga sensommarkvällen samlades ett 40-tal nyfikna MiJ-medlemmar på Stora Hotellet, aningen avundsjuka på de som satt på Bishops terrass i solen utanför. Men tillsammans med Åsa fick vi en fantastisk givande AW med gott att äta och dricka – och en stor portion kunskap om hur vi ska bete oss i olika mingelsituationer.

Varför ska vi då slipa våra mingeltalanger? Åsa menar att det är ett förträffligt sätt att både öka och stärka dina nätverk, något som blir allt viktigare för din professionella roll och möjligheten att skapa nya kontaktytor och ev. nya jobbmöjligheter. Hon beskrev, på ett underhållande sätt, olika typer av minglare och mingelsituationer vi kan stöta på i ute i vimlet.

Illustrativt fick vi lära oss vad en bit fläsk betyder i minglets värld; ”press flesh”. D.v.s. hemma på din kammare kommer du inte att kunna utöka ditt nätverk – du måste helt enkelt ut och ”pressa fläsk”. Med hjärtat på rätt ställe och ett öppet sinne är det enklare att ta de första nya kontakterna. Och när du ska bygga nätverk gäller det att ha i åtanke vad du kan göra för nytta för den person du närmar dig – inte tvärtom.

Om ditt fokus är att hitta personer som du kan dra nytta av i morgon, så kommer ditt minglande bli stelt och troligen inte så lyckosamt. Lägger du istället ditt fokus på den person du minglar med, blir det enklare och mer avslappnat. För att mingla och bygga nätverk handlar inte om nytta idag, utan om hur du och dina nya kontakter kan hjälpa varandra på olika sätt i framtiden.

Hur ser då den idealiske minglaren ut? Jo, det är en person med stora öron (lyssnar mycket), glad, trevlig, lagom pratsam och inte minst nyfiken. Just nyfikenhet – att visa intresse för den du pratar med och ställa mycket frågor – är en jättebra egenskap hos en framgångsrik minglare.

Annat att tänka på är att;

Sätt ett mål för hur många nya personer du ska prata med under kvällen.
Gå fram till den/de personer som står ensamma och inled ett samtal.
Finns det inte någon som är ensam – undvik att bryta dig in i en ”djup konversation” mellan två personer. Välj hellre ett större sällskap att börja mingla med.
Träffar du på en ”stoppskylt” (någon som endast svarar mycket kortfattat och inte alls visar intresse av att konversera) – avbryt och mingla vidare.
Lär dig att presentera dig själv på ett kortfattat och minnesvärt sätt (kuckeliku!). Målet är att de du minglar med ska känna till ditt namn, snabbt få ett grepp om vad du sysslar med och helst också komma ihåg dig efteråt.
Öva på att avsluta ett samtal på ett trevligt sätt, så att du kan mingla vidare och inte behöver känna dig tvungen att stå kvar hos en och samma person hela kvällen.
Hitta ett bra sätt att ”återknyta” kontakten med dina mingelvänner efter tillställningen.
Kom ihåg att mingel går ut på att bygga nätverk – och det tar tid. Glöm inte heller: För att få något, måste du också ge något …
När kvällen avslutades hade vi fått med oss många goda mingeltips att ta med oss ut i Jönköpingsnatten, där säkerligen en eller annan av kvällens gäster valde att fortsätta praktisera sina nyvunna kunskaper.

Vi på MiJ vill tacka Åsa Dahlqvist för en denna upplysande föreläsning och även Elite Stora Hotell för en trevlig AW!